Boerderij "De kleine Lippe" is gesticht in 1762

De boerderij heeft zijn naam te danken aan de bezittingen van landgoedeigenaar Groot Lipman. Van oudsher komt de naam Groot Lipman veel voor in de omgeving. Enkele boerderijnamen in de directe omgeving zijn Groot Meilink, het Klooster maar ook De Grote Lippe en De Kleine Lippe. In de omgeving is de stijl van de boerderij direct te herkennen met de stijl van de boerderijen in de omgeving.

De camping is gelegen in het midden van Salland, nabij de stad Deventer aan de IJssel. De boerderij heeft vele gedaante wisselingen gemaakt. Zo heeft het jaren gediend als gemengd bedrijf met koeien en varkens. In 1997 is het bedrijf gestaakt. Hobbymatig zijn er nog diverse dieren aanwezig, zoals kippen en geiten. In 2010 zijn de stallen gesaneerd en is het campingterrein volledig heringericht. De typisch Sallandse boerderij met een groot voorhuis is volledig gerenoveerd en de dochter van de boer is bij in de oorspronkelijke boerderij komen wonen.TVoor camping “De Kleine Lippe” ligt de Meilingerhoek


Historie

 De hof Marken, NL

Meilingers en Goedsheren

Vandaag de dag biedt de camping recreatiemogelijkheden voor 20 caravans/tenten en heeft het een grote accommodatieruimte die voor diverse gelegenheden gebruikt kunnen worden (familieweekenden). Kijk bij fotoboek hoe de camping er nu uit ziet.


Vroeger

Averlo is al eeuwen een zelfstandig buurtschap, dat zelfs een marke was, welke tussen 1533 en 1619 is ontstaan tot de opheffing in 1848. De boerderijen liggen zeer verspreid in het land.
Een marke was een organisatie, waarvan de leden, de markegenoten, gezamenlijk hetzij eigendomsrechten, hetzij gebruiksrechten uitoefenden op de gemeenschappelijke gronden zoals heide, weide, venen, bossen en dergelijke.
De grenzen van een marke waren nauwkeurig aangegeven. De markegenoten waren eigenaren van het oudsher vastgesteld aantal boerenerven ( gewaarde erven ).
Zij bezaten een aandeel in de marke, ook wel waardeel of waar genoemd. Zo'n waar gaf het recht om een bepaald aantal koeien of schapen op de gemeenschappelijke gronden te laten weiden, of het recht om een bepaalde hoeveelheid grond af te graven voor bemesting, plaggen en turf steken, eikels te rapen of hout te hakken. Dit recht was vastgelegd in de zogenaamde markecedule, een soort grondwet.
Een marke is dus in feite: 'n groep grondeigenaren die de gemeenschappelijke eigendommen van die grondeigenaren beheert. De marke is in 1848 opgeheven.

Marke Averlo en samen met de marke Borgele één marke geweest. De marke Averlo heeft zich losgemaakt van de marke Borgele en dat ging niet van de ene op de andere dag. Het is moeilijk aan te geven op welke datum dit is gebeurd. Daarom houden kenners de periode 1533 - 1619 aan, dat het proces is begonnen tot afsplitsing.
Er zijn twee memorie- en resolutieboeken van de marke Averlo, die lopen van 4 mei 1619 tot 3 oktober 1780 en één van 17 oktober 1781 tot 13 april 1848.
In het stadsarchief bevinden zich de Registers met de handelingen van de erfgenamen en goedsheren van marke Averlo, twee delen 1621-1848 en nog veel meer stukken, ook van vóór 1621 ! Het is maar net van welk jaartal men uit wil gaan.

De Gemeente Diepenveen telde dertien buurtschappen, waarvan Averlo er één was. Andere buurtschappen binnen de gemeente waren: Borgele, dorp Diepenveen, Rande, Tjoene, Riele, Oxe, Colmschate, Weteringen, Linde, Lettele, Okkenbroek en Frieswijk. Hieruit zijn vijf kerkdorpen ontstaan: Diepenveen, Schalkhaar ( vroeger Riele genaamd ), Lettele, Okkenbroek en Colmschate.
Binnen de Gemeente Diepenveen kreeg het in het jaar 1921, toen mijn opa daar arriveerde, elektrisch licht, maar in ieder geval ( nog ) niet in Averlo. Dat kwam pas in de zestiger jaren !!! Men gebruikte daarvóór gas, wat de opvolger was van het petroleum.Home Camping Salland Deventer Er op uit! Historie Fotoboek Tarieven Contact

Thuis

Over ons

Camping

Fotoboek

Tarieven

Contact Deventer op stelten - Boekenmarkt - Charles Dickens - Holterberg/Sallandse heuvelrug - Ribs & Blues - fietsen - Planetarium - streekwinkels - IJssellinie - uit eten - Museum de fundatie - Stöppelhaene - Markt -  Molenaars en bakkers - Landgoederen IJssellandschap

De Kleine Lippe

Malbergerg weg 4a

7433 RR Schalkhaar


tel: 0570-531328

email: info@dekleinelippe.nl

www.dekleinelippe.nl

Wat te doen?

Reserveren: 0570-531328

(Wij zijn het beste te bereiken na 18.00 uur op werkdagen en in het weekend)